Skyscraper - B2B - Zakelijke informatie pagina

Samen met diverse partners, waaronder Alternate, is FWD vanaf augustus 2020 bezig om een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ te maken. Met het Smart Living Project laat FWD zien hoe je met kennis van zaken en producten die je zelf kunt kopen, maar zonder grote budgetten, van je (nieuwbouw)huis een echt smarthome kunt maken.

Op deze adviespagina kun je meer lezen over hoe je je huis ‘slimmer’ kunt maken. We laten zien hoe je een plan van aanpak maakt en hoe verschillende producten je huis echt smart kunnen maken.

De techniekruimte

Als je een huis gaat bouwen, grondig gaat verbouwen of een woning in de projectbouw gaat kopen, dan is de kans groot dat je niet direct denkt aan een techniekruimte. Andere ruimtes, zoals slaapkamers, badkamers en de woonkamer, zijn veel vanzelfsprekender. Als je een smarthome wilt, dan is de techniekruimte wel een belangrijke ruimte om aan te denken.

Simpel gezegd is de techniekruimte het brein van je huis. Vanuit deze ruimte lopen de slagaders naar de belangrijke plekken in je woning. In deze ruimte worden de belangrijke beslissingen van je smarthome genomen.

Hieronder vind je een overzicht van apparaten en toepassingen die vaak terugkomen in de techniekruimte:

 • Warmtepomp binnenunit en boiler

  Essentieel voor het verwarmen van (het water in) je huis.

 • Omvormer voor zonnepanelen

  Zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om in bruikbare stroom.

 • Router/modem

  Zodat je overal in huis (draadloos) internet hebt.

 • Switches en patchpanelen voor alle CAT-kabels

  Voor het uitbreiden en overzichtelijk houden van je bekabelde netwerk.

 • Centrale punt voor je CAT-kabels

  Alle CAT-kabels komen hier bij de switch uit.

 • Mediaservers, een NAS en andere opslagmedia

  Centraal opslagpunt voor multimedia en entertainment.

 • Verlichting

  Bekabeling uitkomend in de techniekruimte, zodat de verlichting vanuit het hele huis bediend kan worden.

 • Hubs

  Denk aan smarthomehubs, maar ook hubs voor verlichting, het alarm etc.

 • AV-apparatuur

  Spelers, versterkers, audiokabels en luidsprekerkabels.

 • WTW-installatie

  Om te ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Het smarthomeplan

Het smarthomeplan is de basis waarop je gaat voortborduren en waarin je alles tot in de kleinste details kunt uitdenken. Het is een uitgeschreven versie van de E-installatietekening, aangevuld met grote apparatuur en alle smarthome-producten die je in huis wilt hebben.

De basis van het smarthomeplan

Het smarthomeplan wordt in eerste instantie gevuld met simpele zaken als: waar komen de lichtpunten, waar komen de stopcontacten, waar komen de rookmelders, waar komen de loze leidingen en waar komen de schakelaars. Dit is een mooie basis en geeft je al aardig zicht op hoe de E-installatie van je huis vormgegeven zal worden.

Toevoegen van producten

Vervolgens worden belangrijke externe producten aan het plan toegevoegd, bijvoorbeeld die van de W-installatie (warmtepomp, thermostaten, radiator etc.). Andere producten die je wilt toevoegen aan je huis kun je al meenemen. Denk hierbij aan slimme zonwering, raamdecoratie, camera’s, deurbellen, dakramen, vaste huishoudelijke apparaten, keukenapparatuur, vast te hangen/plaatsen speakers, garagedeuren en meer. Neem in je plan niet alleen de producten mee, maar ook bijvoorbeeld een stroom- of CAT-punt dat voor het gebruik nodig is.

Slim maken van domme producten en automatiseren

Daarna ga je bekijken welke actoren en sensoren er nodig zijn om enerzijds domme producten slim te maken en anderzijds het geheel te automatiseren. Denk hierbij aan actoren waarmee verlichting geschakeld kan worden, een slim relais voor je warmtepomp, of temperatuur- en lichtsensoren in elke ruimte.

Maak het smarthomeplan af

Alles dat mogelijk onderdeel wordt van je smarthomesysteem moet je in je plan meenemen. De reden hiervoor is dat je er dan op voorbereid bent. Zo vergeet je niet dat stroompunt voor die garagedeur, die ethernetkabel voor de wasmachine, dat stopcontact voor die slimme speaker aan de muur, die CAT-kabel voor je slimme deurbel, dat stroompuntje voor je slimme thermostaat en die opbouwdoos voor je beregeningssysteem.

Vergeet het netwerk niet

Vergeet ook niet te kijken naar je (wifi-)netwerk en waar je al je bekabeling wilt laten samenkomen. Het smarthomeplan is ervoor om rekening te houden met alles dat je maar kunt bedenken. Natuurlijk is het wel handig het te houden bij producten die je ook daadwerkelijk wilt aanschaffen/installeren, maar wat extra CAT- en stroompunten of extra loze leidingen zijn nooit verkeerd.

In het smarthomeplan hoef je niet alle specificaties van elk product te vermelden. Het maakt niet uit welk merk wasmachine of deurbel je kiest of wat voor soort warmtepomp of welke thermostaat je ophangt. Wat wel van belang is, is dat je weet hoe het product van stroom voorzien moet worden (draadloos of 230V), hoe je het product wilt koppelen met je smarthomesysteem (draadloos, bedraad of met actor) en, indien noodzakelijk, hoe het product verbinding maakt met je netwerk (draadloos of bedraad).

De smarthomehub

Een smarthome wordt in veel gevallen centraal aangestuurd. Dit gebeurt niet alleen fysiek vanuit een techniekruimte, maar ook centraal vanuit één hub. Aansturing van je slimme producten kun je zowel bedraad als draadloos laten plaatsvinden. Draadloze systemen komen in tal van varianten, met tal van protocollen. Zo kun je gaan voor wifi, bluetooth, Zigbee, Z-Wave en RF. Er zijn verschillende hubs die met deze protocollen werken, waaronder Homey en Fibaro.

Op het gebied van Z-Wave is Fibaro marktleider, met een groot aanbod aan eigen Z-Wave-producten en een platform dat doorontwikkeld en gebruiksvriendelijk is. Sinds kort heeft Fibaro ook een hub (Home Center 3) die ondersteuning biedt voor Zigbee.

Homey is een smarthomehub van Athom, een Nederlands bedrijf dat de smarthomemarkt wil veranderen. De hub biedt ondersteuning voor Z-Wave, Zigbee, RF, bluetooth en wifi. Daarmee is het de hub met de meeste mogelijkheden. Afgezien van deze hub maakt Athom zelf geen producten. Homey heeft een grote community waarbij gebruikers zelf apps kunnen ontwikkelen om producten aan de hub te koppelen. Ook Athom zelf publiceert apps, met name van populaire merken. Fibaro en Homey ontlopen elkaar qua kwaliteit niet veel.

Bekijk de Fibaro Home Center 3 | Athom Homey Pro

NAS

In het slimme huis van vandaag de dag mag een NAS niet meer ontbreken. Maar waarvoor kun je een NAS gebruiken?

Bekijk alle NAS-systemen

 • Het opslaan van videomateriaal van de videodeurbel of de bewakingscamera’s.

 • Het maken van back-ups van foto’s op mobiele apparaten van alle gezinsleden.

 • Het maken van back-ups van computers in het netwerk.

 • Het streamen van media (muziek en video) door het huis.

 • Het opslaan van bestanden in een map waar het hele gezin toegang tot heeft. De bestanden worden gesynchroniseerd over meerdere apparaten.

 • Het creëren van een map/schijf die je als Dropbox-achtig systeem kunt gebruiken om bestanden te delen met anderen en elkaar.

 • Het gebruik van een virtualisatieoplossing (zoals docker) waarmee je software zoals Home Assistant kunt installeren en Homey kunt koppelen.

Een plan voor een thuisnetwerk

Voor de belangrijkste (vaste) apparatuur is het goed om een bekabelde verbinding te realiseren. Denk hierbij aan desktopcomputers, televisies, camera’s, speakers, mediaspelers, hubs, W-apparatuur, accesspoints en de deurbel. Alles wat een vaste plek heeft en waar je van te voren al van kan inschatten dat er een internetverbinding voor vereist is, geef je een eigen UTP-punt. Het is handig om dit in een tekening te zetten, waarbij je ook rekening houdt met extra UTP-punten in alle ruimtes, gericht op de toekomst. Al deze CAT-punten en de extra lege leidingen komen samen in de techniekruimte. Als je met heel veel leidingen en CAT-kabels werkt, dan is het verstandig een patchkast in deze ruimte te plaatsen. Een patchkast is een (half) gesloten kast voor netwerkapparatuur als servers, patchpanelen, switches, routers etc. De kast beschermt de netwerkapparatuur, maar ook heb je zo alle apparatuur netjes bij elkaar op één plek gemonteerd en geïnstalleerd. Het zorgt voor overzicht en voorkomt een wirwar aan bekabeling.

Accesspoints

Ook moet er een goed dekkend draadloos thuisnetwerk zijn dat tot in de uithoeken van het huis reikt en er moet goed bereik in de tuin zijn. Apparaten moeten eenvoudig door het huis te bewegen zijn zonder verbindingsproblemen of snelheidsproblemen (roaming). Hiervoor zijn tal van mogelijkheden, zoals het aanleggen van accesspoints of gebruikmaken van meshrouters.

Bekijk alle accesspoints

Switches

Voor een smarthome met veel UTP-punten is een grote switch vereist. Een switch is een apparaat dat het internet via bekabelde verbindingen centraliseert en verspreidt. Je hebt hierbij de keuze uit een managed of unmaged switch. Een unmanaged switch breidt puur de netwerkpoorten in je thuisnetwerk uit, terwijl een managed switch je instellingsmogelijkheden biedt, zoals de snelheid en beveiligingsinstellingen per poort.

Bekijk alle switchesAlle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten